Skladování našeho zboží

Čerstvé zboží

Jelikož nepoužíváme žádné konzervanty, ale pouze obyčejnou kamennou sůl, naše zboží je stále živé a potřebuje dýchat. Ihned po obdržení tak masu dopřejte chlad a vzduch. Obal otevřete a nechte maso v lednici dýchat. Vrátí vám to svou vůní a také zráním. Dle norem EU by se mělo takto zpracované maso spotřebovat do 5 dnů, u klobás je to 14 dnů a u sušeného masa je to 30 dní.

My máme bohaté zkušenosti, že když našim čerstvým výrobkům dáte správné podmínky, dokážou zrát daleko déle a pomalu se vysoušet.  Nejlepší je zabalit výrobek dvakrát do pečícího papíru a dát ještě do mikrotenového pytlíku, ale ten musí být nahoře otevřený, aby výrobek větral a nesrážela se na pytlíku voda. Takhle vydrží bůček, libové i klobásy až měsíc. K jídlu jsou tak daleko déle než nám normy EU velí. A tak se nemusíte bát, že když do doporučené doby maso nesníte, musíte ho vyhodit.

Libové i bůček doporučujeme skladovat při teplotě do 6 °C a zkonzumovat do 5 dnů od nákupu. Zkušenosti jsou ale takové, že vydrží i déle. Při vhodném skladování (zabalený v pečícím papíru) až 14 dní.

Klobásy vám vydrží 2 týdny při teplotě do 6 °C. Dají se však i úplně vysušit. Takovou vysušenou klobásku (typu “fuet”) budete mít po třech týdnech.

U sušeného masa víme, že je stále moc dobré i po měsíci. Je sice je tvrdší, ale zato křehké.

Zavařeniny

Ohledně spotřeby zavařenin se prosím řiďte informacemi na etiketě výrobku. Udáváme dle paní veterinářky půl roku, ale máme zkušenosti, že vše vydrží rok a je to stále moc dobré. Je třeba ale dodržet temné prostředí do 10°C.