V dnešní době je snadné narazit na potraviny označené jako „farmářské“, „bio“ či „vyrobené s láskou“, ale je to skutečně pravda? Používání různých dochucovadel, stabilizátorů nebo jiných chemikálií se v masném průmyslu stalo běžnou praxí.
My jsme se však rozhodli jít proti proudu. Nechceme se za naše produkty stydět, naopak, sami si je chceme vychutnávat. Naše cesta začala vzájemným sdílením vzpomínek a chutí, které nám připomínaly to dobré. Oprášili jsme staré rodinné recepty a postupy a postupně jsme vybudovali sortiment pečlivě vybraných produktů.
Suroviny
Naše čerstvé výrobky se skládají pouze z masa, soli a koření. Neexistují žádné skryté přísady nebo chemikálie, které by mohly ohrozit vaše zdraví. Máme pečlivě vybrané dodavatele, kteří nám dodávají kvalitní suroviny. Díky tomu máme plnou kontrolu nad procesem výroby a můžeme vám garantovat nejvyšší možnou kvalitu.
Zpracování masa a přípravu uzenin děláme ručně, nepřidáváme žádné stabilizátory ani barviva. Proto se stává, že výrobky během času ztrácí barvu a dále se vysušují. Během procesu může vznikat bílý povlak vysrážené soli, který je naprosto přirozený. Oproti umělému zásahu do procesu se zaměřujeme na důslednou hygienu, neboť kontaminace jakéhokoliv kusu uzeniny či uzeného sýra může vést k rozvoji plísně.
Minimalizace odpadu
Naše udírna se snaží minimalizovat vznik odpadu.
- Naše udírna se snaží minimalizovat vznik odpadu. Při zpracování masa vzniká odpad v podobě kostí a tuku, které využíváme. Kosti se používají na výrobu vývaru, tuk na výrobu sádla a škvarků. Díky tomu vzniká naprosto minimální odpad během až procesu uzení, který odváží firma z Ostravy, která dále tuky zpracovává.
- Dřevo, které používáme na uzení pochází ze stromů, které musely být pokáceny a za každý takový strom, sázíme na naší uzenářské zahradě, strom nový.
- Vyrábíme jen takový objem, o kterém předpokládáme, že se prodá. Pokud máme více bůčků a klobás, než prodáme, dále je zavařujeme do skleniček. Díky tomu se další odpad opět snižuje na minimum.
- Balíme do papíru nebo vakuových obalů s ohledem na minimalizaci rizika kontaminace, ale stále preferujeme papír.. Skleničky jsou vratné.
Proč Udírna Plzák
Pokud vám není jedno, co jíte a co obsahují vaše potraviny, jste na správném místě. V v dnešní době, kdy jsme zahlceni možností si kdykoliv dopřát maso i salám, je snadné pustit ze zřetele, že kvalita je důležitější než kvantita. Maso nemusíme jíst každý den, ale když si dopřejeme, tak opravdu kvalitně a tak, aby naše tělo dostalo správné živiny.
U nás najdete jen to nejlepší – výrobky, které jsou vyrobené ryze a s láskou. Neexistují žádné zkratky nebo kompromisy, pouze autentická a kvalitní jídla, která vám přinesou radost a spokojenost.
Děláme věci poctivě: Naše cesta ke kvalitnímu jídlu
V dnešní době je snadné narazit na potraviny označené jako „farmářské“, „bio“ či „vyrobené s láskou“, ale je to skutečně pravda? Používání různých dochucovadel, stabilizátorů nebo jiných chemikálií se v masném průmyslu stalo běžnou praxí.My jsme se však rozhodli jít proti proudu. Nechceme se za naše produkty stydět, naopak, sami si je chceme vychutnávat. Naše…
První uzenářské experimenty – 1.díl
Na uzení mě vždy fascinovala uvolněná nálada s vidinou zlatavého voňavého výsledku, kterou moji rodiče a prarodiče vytvářeli. Udím rád a nestresuju se při tom, protože “umění horkého kouře” se nedá uspěchat. Vyžaduje čas a pravidelnost přikládání, takže je to vlastně meditace se dřevem, ohněm a nasoleným masem. Začínal jsem na chatě rodičů v kamenné…